De praktijk

Hoogbegaafdheid

Binnen SmartLinks begeleiden wij kinderen en volwassenen met (vermoedelijk) hoogbegaafdheid. Hoe we dit doen lees je onder het kopje “werkwijze”. Om ervoor te zorgen dat we dezelfde taal spreken is het handig om te beschrijven wat wij binnen SmartLinks verstaan onder hoogbegaafdheid.

De methodieken van SmartLinks

Binnen SmartLinks werken we aan de hand van verschillende methodieken. Een zeer belangrijke methodiek is de presentietheorie, ACT en provocatief coachen. Hieronder een korte uitleg hoe deze methodieken werken.

Presentietheorie

Karakteristiek voor de presentiebenadering is er zijn voor de ander. Alles draait om de goede en nabije relatie, veel meer dan het oplossen van problemen. Om zorg, om de waardigheid van de ander, het erkennen van de ander, om wederzijdsheid, om verhalen, om een nauwgezette afstemming op de leefwereld van de ander, om de wil de ander tot zijn of haar recht te laten komen en niemand ooit af te schrijven. Dit alles is een manier van werken die ruimte geeft aan wat zich niet laat maken of afdwingen. Voorop staat het aangaan van een zorgzame betrekking die ook geslaagd is als er uiteindelijk geen enkel probleem van betekenis door opgelost blijkt te worden. Gesteld kan worden dat menselijke waardigheid de centrale waarde van de presentiebenadering is.

ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl). Dit is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment). ACT bestaat uit zes verschillende processen / vaardigheden. Deze ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat iemand psychologisch flexibeler wordt. Het doel van ACT is dus niet zeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.  Bij ACT wordt er veel gebruikt gemaakt van metaforen en oefeningen; men ontwikkelt zo op een ervaringsgerichte manier de verschillende ACT-vaardigheden.

Provocatief coachen

Provocatieve Coaching is voor mensen die willen veranderen en los willen komen van patronen. Het is een snelle, speelse, humorvolle, uitdagende en confronterende, maar wel respectvolle manier van coachen. Door de interventies ga je als cliënt je problemen relativeren. Wat is het probleem eigenlijk? Of je komt in beweging om er echt iets aan te doen omdat je gaat voelen dat je jezelf als het ware saboteert. Veel mensen komen hiermee verder dan met traditionele psychotherapie.

Registraties

Plan een kennismaking

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name
Name (kopie)

Voor vragen

kan je ons mailen op:
info@hbpraktijksmartlinks.nl

Of je kunt ons ook whatsappen:

En je kunt ons volgen op: